Založ si blog

Konečne!

Konečne !

Tak Gorila nám už priniesla svoje prvé plody. Jasne tomu nasvedčuje dianie v SDKÚ. Preferencie tejto ešte pred pár týždňami najsilenejšej pravicovej strany na Slovensku, klesajú ako akcie na burze v čase krízy. Vážnosť situácie si zrejme uvedomujú aj v samotnej strane. Vyhlásenie p. Žitňanskej o možnej kandidatúre na predsedníčku strany, tomu jasne nasvedčuje. Ak však chce vo svojich cieľoch uspieť, nesmie si nechať za chrbtom tandem Dzurinda – Mikloš, tak ako to v dobrej viere urobila p. Radičová. V opačnom prípade, bude asi kopírovať jej politickú cestu s podobným koncom. Aj keď si myslím, že SDKÚ ešte teraz prejde bránami parlamentu. Ak sa však bude chcieť vrátiť na stratené pozície, musí začať prepriahať. Inak povedané. Týmito voľbami by asi mali končiť, veľké časy malého Dzurindu a jeho verného politického súputníka.

Gorila však nie je príčinou tejto situácie na Slovensku. Ona j len dôsledkom úpadku politickej kultúry a morálky jej predstaviteľov. A tak je celkom možné, že tieto voľby vojdú do histórie, ako začiatok výmen starých politických garnitúr. Jednoducho nič netrvá večne a páni politici mali dvadsať rokov na to, aby sa nám predstavili a ukázali čo vedia. Podľa mňa to prepriahanie čaká aj ďalšie strany a to nielen tie, ktoré sú v Gorile spomenuté. Tie strany, ktoré si túto nutnosť rýchlo uvedomia, získajú pred ostatnými náskok a dostanú sa rýchlejšie na politické výslnie. Samozrejme uvedomujem si, že žijem na Slovensku, že ľuďom, ktorí si takmer dvadsať rokov bezstarostne vďaka politike žili, sa nebude chcieť len tak ľahko odísť. Navyše ak sa sami pasovali za spasiteľov Slovenska a ešte tomu aj sami veria, tak načo by odchádzali. Keďže takto asi cesta k zmene nepovedie zostávajú len dve možnosti.

Tou prvou sú voľby. Je to síce ten najdemokratickejší spôsob zmeny, no nie všetci si to dostatočne uvedomujeme. Znechutenie a beznádej sú zatiaľ silnejšie, ako viera zmeny k lepšiemu.

Tou druhou možnosťou je zmena volebného systému. To znamená, zväčšiť kontrolu nad tými, ktorí uspeli vo voľbách, ktorým sme dali našu dôveru. Treba z jedného volebného obvodu urobiť viacej, resp. ľudia by si v samotných regiónoch volili do parlamentu priamo svojich zástupcov, tak ako sa to robí v komunálnych voľbách. V dnešnom systéme sa na kandidátku dostanú aj ľudia, ktorí sa morálne neosvedčili, no pomocou lídra strany sú bez problémov zvolení. Keby boli regionálne kandidátky, aj samotné strany by veľmi zvažovali, koho na tú kandidátku dať. Nehovoriac o tom, že by sme všetci volili ľudí ktorých nielen dobre poznáme, ale by sme ich mali aj pod priamou kontrolou.

Rovnako si myslím, že poslanec by mal sedieť v parlamente a nie ešte byť starostom, či primátorom. V obciach a mestách je predsa toľko problémov, že by mal starosta, či primátor denne sedieť na úrade a riešiť problémy spoluobčanov. Veď si len predstavte ako by to bolo, keby baník robil zároveň aj pekára. Alebo že by poslanci boli nejakí nadľudia?

Tých problémov na riešenie je samozrejme omnoho viacej, no už tieto voľby môžu byť začiatkom novej cesty a nových možností.               Ľubo Dzurák, Nováky

 

Čas na prepriahanie?

30.03.2014

Čas na prepriahanie? Po týchto prezidentských voľbách by Pat a Mat povedali: A je to. Zdá sa, že výsledky sobotňajších volieb je voľným pokračovaním volieb do VÚC v banskobystrickom kraji. Politický začiatočník, porazil dlhoročného politického profesionála. Pre jedných veľké prekvapenie, pre iných slovenská realita. Voliči zobrali osud krajiny do vlastných [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Čas zmien ? Tak máme za sebou prvé kolo voľby prezidenta. Dopadlo podľa predpokladov a očakávania. Dvaja najvážnejší kandidáti na post prezidenta postúpili do finále. Na prvý pohľad nič nového. No tento prvý pohľad je veľmi klamlivý. Druhý pohľad hovorí, že na Slovensku sa začína niečo diať. Slovenský volič, už proste prestáva veriť sľubom tých, ktorí [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

lubodzurak

Verím v dobro, v pevné hodnoty a v priateľstvo. Som hlboko vnútorne presvedčený, že na Slovensku chýba podpora pre modernú, demokratickú a ľavicovú stranu, a tou je nová očistená SDĽ. Preto som sa vrátil do politiky a kandidujem za Stranu demokratickej ľavice. Vyznávam jej hodnoty a chcem pomôcť zabezpečiť dôstojný život pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre vyvolených. Články na tomto blogu sú mojím vyznaním a postojom k životu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 26497x
Priemerná čítanosť článkov: 1656x

Autor blogu

Kategórie