Založ si blog

MDŽ

MDŽ – návrat k hodnotám.

„ Vždy budeme malým národom, ale pokiaľ budeme chrániť svoju pravdu, históriu a hodnoty, nikdy nebudeme bezmocní. Nie moc a postavenie, ktoré je pominuteľné, ale duch ktorý v nás pretrváva – to je naša cesta, náš zmysel, náš osud.“

V. Mináč

Možno práve v dnešnej, mnohokrát uponáhľanej a rozporuplnej dobe, slová jedného z našich velikánov platia dvojnásobne. Doba v ktorej možno hladíme viac na seba, ako okolo seba. Doba v ktorej žiaľ, sú hlavnou prioritou práve moc, postavenie a peniaze. Pritom si ani neuvedomujeme, ako sa menia naše hodnoty, názory a postoje. Nemáme čas aspoň na chvíľu zastaviť sa, zamyslieť sa, poobzerať sa okolo seba.

Pre mňa osobne, je práve 8. marec – Medzinárodný deň žien dňom, na zvoľnenie tempa a zamyslenie sa. Možno do istej miery aj preto, lebo práve na tento sviatok boli v nedávnej minulosti diametrálne odlišné názory. Boli časy, keď si ho doslova privlastnila jedna strana a robili sa pompézne oslavy. Niekedy ho hádam viac oslavovali muži ako ženy. Potom prišla doba, ktorá sa ho doslova devastovala a snažila sa ho vymazať aj s kalendárov. V tom čase bolo naozaj zriedkavosťou vidieť mužov v tento sviatok s kyticou kvetín. Našťastie jeden aj druhý extrém je už minulosťou. Pre mňa osobne bol MDŽ vždy sviatkom s veľkou hodnotou a tradíciou – sviatkom, ktorý si všetky ženy zaslúžia. Bez ohľadu na to, kto je pri moci, bez ohľadu na politické, ídeové, či vnútorné presvedčenie. Je to sviatok, ktorý by mal ľudí určite viac spájať, ako rozdeľovať. Dajme si ruku na srdce, koľkokrát v roku si uvedomujeme  postavenie a dôležitosť žien v našom živote. Veď nadarmo sa nehovorí, že ženy sú tou lepšou a určite aj krajšou súčasťou nášho života. V modernom a civilizovanom svete, do ktorého Slovensko určite patrí, je to určite tak.

Aj preto verím, že práve v tieto dni, drvivá väčšina nás mužov, nezabudne na tú krajšiu časť ľudstva. Bez akejkoľvek pompéznosti, či povinnosti, by sme si mali nájsť čas, aby sme kytičkou kvetov, pri spoločnom posedení, úprimne vyjadrili vďaku ženám, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho bežného života.

Ľudský život je naozaj krátky a je poskladaný prevažne zo všedných dní, ktorými vyskladáme mozaiku svojho života. O to viac, by sme si však potom mali vážiť dni, ktoré sa svojou výnimočnosťou vymykajú zo všednosti. Doslova úžasne to vyjadrila v štyroch vetách Meryl Streepová „V to čo veríme treba zahrnúť do každej oblasti nášho života. Zapojme do toho svoje srdce a schopnosti. Chráňme si svoje hodnoty, svoje presvedčenie svoje ja. Nedovoľme, aby sa k nim dostali a mali na ne vplyv nenásytní, samoľúbi a zlí ľudia.“

Milé dámy, ženy skôr i neskôr narodené, rád by som vám k vášmu krásnemu sviatku okrem zdravia, šťastia a lásky poprial, aby kvety ktoré v týchto dňoch dostanete, boli darované z lásky, vyslovené slová boli úprimné, spoločné stretnutia, či posedenia veselé a priateľské. Zo srdca vám prajem, aby takýchto dní bolo vo vašom živote čo najviacej.

S úctou

Ľubo Dzurák, Nováky

 

Čas na prepriahanie?

30.03.2014

Čas na prepriahanie? Po týchto prezidentských voľbách by Pat a Mat povedali: A je to. Zdá sa, že výsledky sobotňajších volieb je voľným pokračovaním volieb do VÚC v banskobystrickom kraji. Politický začiatočník, porazil dlhoročného politického profesionála. Pre jedných veľké prekvapenie, pre iných slovenská realita. Voliči zobrali osud krajiny do vlastných [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Čas zmien ? Tak máme za sebou prvé kolo voľby prezidenta. Dopadlo podľa predpokladov a očakávania. Dvaja najvážnejší kandidáti na post prezidenta postúpili do finále. Na prvý pohľad nič nového. No tento prvý pohľad je veľmi klamlivý. Druhý pohľad hovorí, že na Slovensku sa začína niečo diať. Slovenský volič, už proste prestáva veriť sľubom tých, ktorí [...]

Čas zmien?

16.03.2014

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

lubodzurak

Verím v dobro, v pevné hodnoty a v priateľstvo. Som hlboko vnútorne presvedčený, že na Slovensku chýba podpora pre modernú, demokratickú a ľavicovú stranu, a tou je nová očistená SDĽ. Preto som sa vrátil do politiky a kandidujem za Stranu demokratickej ľavice. Vyznávam jej hodnoty a chcem pomôcť zabezpečiť dôstojný život pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre vyvolených. Články na tomto blogu sú mojím vyznaním a postojom k životu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 26522x
Priemerná čítanosť článkov: 1658x

Autor blogu

Kategórie