Založ si blog

Čas na prepriahanie?

Čas na prepriahanie?

 

Po týchto prezidentských voľbách by Pat a Mat povedali: A je to. Zdá sa, že výsledky sobotňajších volieb je voľným pokračovaním volieb do VÚC v banskobystrickom kraji. Politický začiatočník, porazil dlhoročného politického profesionála. Pre jedných veľké prekvapenie, pre iných slovenská realita. Voliči zobrali osud krajiny do vlastných rúk. Andrej Kiska  drvivo zvíťazil nielen nad Róbertom Ficom, ale prakticky nad všetkými straníckymi kandidátmi. Voliči už majú dosť nekonečných sľubov a prísľubov od terajších politikov. Navyše Róbert Fico nezvládol ani volebnú kampaň. Neviem kto mu poradil, konfrontáciu a arogantnosť, ale to bol základ jeho prehry. Kiska nevyhral svojou výnimočnosťou, ale tým, že ľudia sú politikou SMERu sklamaní, aj keď si smeráci myslia iné. Proste výsledky volieb sú toho jasným dôkazom. Voliči dali jasne najavo, že si neprajú konfrontáciu, ani sľuby. A keďže súčasní politici ich už niekoľkokrát sklamali, rozhodli sa loviť v neznámych vodách. Andrej Kiska je naozaj veľkou neznámou, ale zároveň môže byť aj nádejou. Proste to niekedy treba risknúť a voliči to riskli. Ak sa Andrejovi Kiskovi podarí zvládnuť prezidentovanie a zostane závislý len na voličoch, bude to signál pre strany, otvoriť sa nezávislým ľuďom v jednotlivých regiónoch. Voličom už asi nebude stačiť na kandidátke len líder, ale na ich rozhodovanie koho voliť, bude vplývať aj ďalšie zloženie kandidátky. Ak tam budú pre nich nedôveryhodní ľudia, volebný líder bude mať proste smolu.   Veď naozaj je nenormálne, ak služobníci občanov, ( za čo sa politici radi vyhlasujú ) si žijú niekoľkonásobne lepšie, ako bežní občania. Je proste čas nielen na sebareflexiu, ale hlavne aj na prepriahanie. Myslím si, že túto skutočnosť veľmi dobre pochopili páni Procházka a Hrnčiar, ktorí chcú začať budovať stranu na nových princípoch a verím, že aj štýle politiky. Navyše ku cti im slúži, že sa vzdávajú poslaneckých mandátov, čo doteraz pred nimi spravil v roku 2001, len Jozef Kalman. Určite by sa obom pánom zakladala ľahšie strana, keby zostali v parlamente a mali ľahší prístup do médií. Zvolili si náročnejšiu, ťažšiu, no férovejšiu cestu.

No a čo Róbert Fico a Smer? Zostávajú im ešte dva roky a silný mandát z roku 2012. To viem. Ako ho využijú a či budú mať chuť na sebareflexiu a stranícke prepriahanie, to neviem. Viem však určite, že Róbert Fico je stále aspoň podľa mňa, najvýraznejší ponovembrový politik. ( píšem to napriek tomu, že to mnohých, čo čítajú tieto riadky zdvihne zo stoličky ) Či využije svoje nesporné politické schopnosti a skúsenosti nielen v prospech straníckych kolegov, ale aj občanov, to bude záležať len od neho. Ak neurobí sebareflexiu, nezmení štýl politiky a mnohých ľudí v strane, občania to spravia o dva roky zaňho.

 

                                                                                             Ľubo Dzurák   

 

Čas zmien?

16.03.2014

Čas zmien ? Tak máme za sebou prvé kolo voľby prezidenta. Dopadlo podľa predpokladov a očakávania. Dvaja najvážnejší kandidáti na post prezidenta postúpili do finále. Na prvý pohľad nič nového. No tento prvý pohľad je veľmi klamlivý. Druhý pohľad hovorí, že na Slovensku sa začína niečo diať. Slovenský volič, už proste prestáva veriť sľubom tých, ktorí [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Dobré je, že sú Vianoce.

23.12.2013

Vianoce sú tam, kde sa ľudia radi majú Vianoce sú tam, kde si ľudia lásku dajú Vianoce sú s tými, ktorých ľúbime Vianoce sú s tými, na ktorých myslíme Dnešná doba má množstvo prívlastkov. Najvýstižnejší je asi ten, že je to doba uponáhľaná a chamtivá. Z každodenného života sa vytráca úprimnosť, porozumenie, spolupatričnosť, súcit, priateľstvo. [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

lubodzurak

Verím v dobro, v pevné hodnoty a v priateľstvo. Som hlboko vnútorne presvedčený, že na Slovensku chýba podpora pre modernú, demokratickú a ľavicovú stranu, a tou je nová očistená SDĽ. Preto som sa vrátil do politiky a kandidujem za Stranu demokratickej ľavice. Vyznávam jej hodnoty a chcem pomôcť zabezpečiť dôstojný život pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre vyvolených. Články na tomto blogu sú mojím vyznaním a postojom k životu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 26500x
Priemerná čítanosť článkov: 1656x

Autor blogu

Kategórie