Zodpovedne nezodpovední

16. februára 2012, lubodzurak, Nezaradené

Nezodpovedne zodpovední.

Je naozaj až neuveriteľné, čo sa dnes dozvedáme s politických reklám a bilbordov od strán, ktoré sú na politickej scéne minimálne 10 rokov. Viac, práce, zodpovednosť, istoty, nové riešenia a čo ja viem čo ešte. Neviem, či len ja som taký nechápavý, ale naozaj sa pýtam sám seba. Kde boli tí naši vyvolení doteraz, prečo s týmto neprichádzali, počas svojho vládnutia. Veď každý z nich už bol pri kormidle ( alebo válove???) Určite tie heslá sú dobré, no žiaľ sú paradoxne vyvolané dôsledkom ich vládnutia. Naozaj som očakával od mnohých viac sebareflexie a zodpovednosti. Možno niečo také ako:

„Napravíme chyby, ktoré sme spôsobili zlými rozhodnutiami.“

„ Nebudeme dosadzovať do štátnych funkcií ľudí, ktorí v minulosti boli zapletení do rôznych kauz.“

„ Zlepšíme politickú kultúru.“

„ Začneme konečne robiť politiku v prospech občanov.“

Samozrejme tých predvolebných hesiel by mohlo byť ďaleko viac a určite ešte výstižnejších, ako som spomenul. No to by sme asi nemohli byť na Slovensku. A tak sa dozvedáme len staré otrepané frázy.

„ Ak budeme my zvolení, bude všetko inak, lebo tí druhí sú zodpovední za to, že vy žijete úboho, že sa tu okráda štát a robí kabinetná politika. „

Proste všetci nám sľubujú, že ak budú pri moci, tak zajtra bude lepšie. No čo z toho, keď sa ráno zobudíme a zistíme, že je dnes. Minimálne už desať rokov nám sľubujú, že bude lepšie, no nám stále nie je akosi dobre. Ľudia už naozaj nevedia komu a hlavne čomu majú veriť. A tak prichádza jediný jasný výsledok doterajších politikov, pod ktorý sa môžu všetci zodpovedne podpísať. Je to znechutenie ísť voliť. Stretávam sa s tým dnes na každom kroku. Voliči sú naozaj zneistení a právom sa pýtajú koho teda voliť? Uznávajú obrovský úpadok politickej morálky a kultúry. Na druhej strane je však vládne aj akási opatrnosť, či neistota, voliť nové strany a nových ľudí.  Naozaj je to zložité a doterajšie preferencie dokazujú to, že aj po týchto voľbách, na Slovensku všetko zostane po starom. Nezmení sa ani spôsob vládnutia, ani politická kultúra. Na Slovensku bude naďalej vládnuť nevraživosť a nenávisť. Veď načo vlastne aj meniť štýl politiky, ktorý zatiaľ týmto politikom, vždy priniesol úspech. Nakoniec, nie je potrebné nič meniť hlavne preto, aby mohli o štyri roky vo voľbách tí istí, to isté opäť sľubovať.

Ľubo Dzurák, Nováky