Založ si blog

Slušne, Dôveryhodne, Ľudsky

Slušne, Dôveryhodne, Ľudsky.

Apatia, beznádej, skepsa, nezáujem, dnes vládnu Slovenskom. Pri stretnutiach s občanmi, bez ohľadu na vek, toto pociťujem na každom kroku. Toto všetko myslím si, ani tak nie je dôsledok nízkej životnej úrovne, ale sklamanie z tých, ktorým ľudia roky dôverovali. Slovenský občan si už zvykol na uťahovanie opaskov za každej vlády. Teraz však prišlo sklamanie z politikov a to je už tvrdá rana. Slovensko už nie je len ekonomicky zdevastovanou krajinou, ale je aj krajinou z obrovským úpadkom politickej morálky. Politikom, ktorí tento stav zavinili to však vôbec neprekáža. Z televíznych obrazoviek a billboardov spokojní a usmiati nás pozývajú k volebným urnám, s tým aby sme ich opäť volili. Za takejto situácie je to naozaj zložité, zvlášť pre tých, ktorí sa o politiku veľmi nezaujímajú, lebo im je prednejšie udržať si zamestnanie a zabezpečiť ako tak rodinu. Je naozaj smutné, že pomaly väčšina ľudí, napriek sľubom našich politikov, je na tom ekonomicky stále horšie a horšie. Sociálne nožnice sa z roka na rok viac a viac roztvárajú, ľudia hľadajú uplatnenie v zahraničí aj za cenu, že tam robia také práce, ktoré domáci odmietajú. Už dávno nie sme tigrom v strednej Európe, ani výkladnou skriňou demokracie. Skôr opak je pravdou. Keď si toto a ďalšie veci človek zosumarizuje, tak celkom občanov chápem. Majú jednoducho právo a nárok na skepsu a znechutenie.

Ale naozaj neexistuje pre Slovensko to povestné svetlo na konci tunela? Patrím medzi tých, ktorí sa len tak ľahko nedajú znechutiť a ani sa dopredu nevzdávajú. Nie som ani z tých, ktorý sa hádajú s televízorom, alebo vedú krčmové reči. Horí sa:      Ak nevieš kam kráčaš, obzri sa, odkiaľ prichádzaš.“

Myslím si, že každý z nás by mal pre sobotným rozhodnutím sa si spraviť také malé vlastné obzretie. Práve to obzretie by nám malo dať odpoveď minimálne na to, kto je kto. Kto používa ľavicovú a sociálnu rétoriku len vo voľbách a kto ju presadzuje počas svojho života. Každopádne žiadna vláda, ktorá vzíde z týchto volieb to nebude mať ani ľahké, ani jednoduché.  Treba urobiť množstvo zmien v pokrivených zákonoch v úzko záujmových rozhodovaniach, vrátiť do politiky nielen transparentnosť a priehľadnosť ekonomických tokov, ale aj politickú zodpovednosť. Vrátiť do nej Slušnosť, Dôveryhodnosť a najmä Ľudskosť. Som pevne presvedčený, že Slovensko má dostatok čestných, slušných odborne zdatných ľudí. Vôbec si nemyslím, že naši ľudia sú zlí. Doba je zlá a tú môžu ľudia zmeniť. Teda my musíme byť tým svetlom na konci tunela. Samozrejme nebude to jednoduché , nebude to hneď. Nestačí totiž na dome vynoviť len fasádu,  keď sú zlé základy. Taký dom by vám po čase aj tak spadol  na hlavu.

Aj napriek obrovskému sklamaniu a znechuteniu ľudí by predsa len ľudia mali vo voľbách vyjadriť svoj názor. Hovorím to aj tým, ktorí sa boja, že ich hlas vo voľbách prepadne. Myslím si, že žiadny hlas, ktorým vyjadrím svoj názor nemôže byť stratený.

Keď sa tak nad tým zamyslíme, ktorý hlas je pre budúcnosť Slovenska viacej stratený? Ten ktorý dáme strane, ktorá chce zmenu štýlu, hodnôt a zásad v politike, alebo dáme hlas tým, ktorí tento stav zavinili a tým aj samozrejme potvrdíme správnosť ich politiky? Na túto otázku si však každý občan – volič musí dať odpoveď sám. Mne neostáva nič iné, len zaželať Slovensku, aby jeho občania mali 10. marca šťastnú ruku.

Ľubo Dzurák, Nováky


Čas na prepriahanie?

30.03.2014

Čas na prepriahanie? Po týchto prezidentských voľbách by Pat a Mat povedali: A je to. Zdá sa, že výsledky sobotňajších volieb je voľným pokračovaním volieb do VÚC v banskobystrickom kraji. Politický začiatočník, porazil dlhoročného politického profesionála. Pre jedných veľké prekvapenie, pre iných slovenská realita. Voliči zobrali osud krajiny do vlastných [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Čas zmien ? Tak máme za sebou prvé kolo voľby prezidenta. Dopadlo podľa predpokladov a očakávania. Dvaja najvážnejší kandidáti na post prezidenta postúpili do finále. Na prvý pohľad nič nového. No tento prvý pohľad je veľmi klamlivý. Druhý pohľad hovorí, že na Slovensku sa začína niečo diať. Slovenský volič, už proste prestáva veriť sľubom tých, ktorí [...]

Čas zmien?

16.03.2014

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

lubodzurak

Verím v dobro, v pevné hodnoty a v priateľstvo. Som hlboko vnútorne presvedčený, že na Slovensku chýba podpora pre modernú, demokratickú a ľavicovú stranu, a tou je nová očistená SDĽ. Preto som sa vrátil do politiky a kandidujem za Stranu demokratickej ľavice. Vyznávam jej hodnoty a chcem pomôcť zabezpečiť dôstojný život pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre vyvolených. Články na tomto blogu sú mojím vyznaním a postojom k životu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 26550x
Priemerná čítanosť článkov: 1659x

Autor blogu

Kategórie